Translate

ΒΕΡΑΝΤΑΣ






  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚO ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΓΙΑ ΒΕΡΑΝΤΑ


Πολλές φορές τα έτοιμα σετ αυτόματου ποτίσματος  που περιεχουν και τον προγραμματιστη μπορουν να δημιουργήσουν πρόβλημα   στο μπαλκόνι σας. Υπαρχει περιπτωση ο προγραμματιστης να μην ειναι ο καταλληλος για την περιπτωση σας. Αν θέλετε πραγματικά ένα σωστό αυτόματο πότισμα για τα φυτά γλάστρας σας ακολουθήστε τις οδηγίες!!!


                                      Πως το κατασκευάζω
      Πριν κατασκευάσουμε το αυτόματο πότισμα στην βεράντα μας πρωταρχικό ρόλο που αμελούν οι περισσότεροι τεχνικοί είναι η στατική πίεση που έχει η βρύση μας και τα  υδραυλικά πλήγματα που δημιουργούνται προκαλώντας καταπονήσεις στις ηλεκτροβανες μας. Με την ορολογία «στατική πίεση» εννοούμε την πίεση του νερού  μέσα στο δίκτυο όταν η βρύση είναι κλειστή και τα υδραυλικά πλήγματα ανεβάζουν επιπλέον  την πίεση όταν κλείσουμε απότομα τη βρύση. Οι έντονες υψηλές πιέσεις στο δίκτυο παροχής νερού είναι ικανές να χαλάσουν ή ακόμα και να σπάσουν τον μηχανισμό αυτόματου  ποτίσματος(ηλεκτροβάνα) με μεγάλες οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που λείπουμε για διακοπές.
      Την πίεση   του δικτύου την μετράμε  με ένα μανόμετρο 10 bar το όποιο και συνδεσμολογούμε με μια βάνα από τη μια πλευρά και ένα ρακορ από την άλλη. Μέσω του ρακορ το συνδέουμε στη βρύση μας. Όταν την ανοίξουμε, το μανόμετρο θα δείξει τη στατική μας πίεση. Ανοιγοκλείνοντας απότομα τη βάνα της συνδεσμολογίας μας, βλέπουμε στο μανόμετρο τα ανεβοκατεβάσματα πίεσης από υδραυλικά πλήγματα. Η καταπόνηση είναι ιδιαίτερα έντονη όταν  η βρύση είναι κοντά σε αντεπίστροφη βαλβίδα ή στην έλλειψη πιεστικού δοχείου και στην έλλειψη μειωτήρα σε περιπτώσεις που έχουμε δίκτυο υψηλής πίεσης.


ΜΑΝΟΜΕΤΡΟ

                                   
     Όσον αφορά τους επαγγελματίες που κατασκευάζουν αυτόματα ποτίσματα είναι μεγάλο σφάλμα να μην έχουν ένα παροχόμετρο για την μελέτη τους. Το παρακάτω παροχόμετρο αποτελείται από δεξιά προς τα αριστερά, με ένα μεταλλικό ρακόρ(για να το συνδέουμε εύκολα στο σπείρωμα της βρύσης παίρνοντας μετρήσεις), ένα μανόμετρο 160 psi(περίπου 11 bar) βιδωμένο πάνω σε ένα μαύρο πλαστικό μαστό, μετά μια βάνα, ύστερα ένα δεύτερο ευαίσθητο μανόμετρο περίπου 2 bar πάνω στο οποίο αναγράφονται οι παροχές σε γαλόνια ανά λεπτό(1000λίτρα ανά ώρα είναι περίπου 4,5 γαλόνια το λεπτό) και στο τέλος μια μαύρη πλαστική τάπα με μια τρυπά διαμέτρου 6mm.    

ΠΑΡΟΧΟΜΕΤΡΟ

  Όσον αφορά τους καλαίσθητους προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος μπαταρίας για την βεράντα, έχουν συνήθως όριο τις 6 atm(περίπου 6bar). Υπάρχουν και πιο επαγγελματικοί που υστερούν συνήθως σε εμφάνιση που αντέχουν και σε 10atm. Αυτές τις ενδείξεις τις γραφούν οι προγραμματιστές στις οδηγίες χρήσης. Αν οι στατικές πιέσεις ή οι καταπονήσεις ξεπερνούν αυτά τα όρια πρέπει να βάλουμε μειωτήρα στη βρύση μας(μου έχει τύχει προσωπική περίπτωση που ενώ η στατική πίεση ήταν 4bar, η καταπόνηση να ξεπερνά τα 15bar!!!Γι αυτό μην παραπλανιέστε από την μικρή στατική πίεση). Ξεβιδώνουμε την βρύση μας και συνδέουμε ενδιάμεσα το μειωτήρα
(μεταλλικος ρυθμιστής πίεσης). Για να έχουμε στεγανότητα περιτυλίγουμε με τεφλόν τις σπειρώσεις. Οι περιτύλιξη γίνεται με τη φορά του ρολογιού, κάνοντας περίπου 20 κύκλους(ανάλογα με το πάχος της ταινίας τεφλόν και το σπείρωμα). Προσέχουμε να μην κάνουμε το λάθος και το βιδώσουμε ανάποδα! Δηλαδή το πίσω μπροστά και το μπροστά πίσω. Για να μην γίνει λάθος προσέξτε πάνω στο μειωτήρα το τοξάκι που δείχνει τη ροη του νερού. Ο μειωτήρας έχει και μια βίδα με την οποία ρυθμίζουμε την στατική πίεση στο όριο που θέλουμε. Κάνοντας έλεγχο με το μανόμετρο θα δούμε το όριο της πίεσης και θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν πια επιπλέον  καταπονήσεις πάνω από το όριο αυτό!





ΜΕΙΩΤΗΡΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ

      
     Μετά από το θέμα των πιέσεων έχουμε το θέμα με τον προγραμματιστή! Καταρχήν δεν υπάρχει στο εμπόριο προγραμματιστής που να μην έχει ελαττώματα! Όλοι έχουν τα ελαττώματα και τα προτερήματα τους. Και όπως σε όλα τα μηχανήματα, υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να μας χαλάσει απροσδόκητα. Αυτό είναι και το μεγάλο μας άγχος όταν φεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπές. Ένας προγραμματιστής μπορεί να χαλάσει από:
A)    υπερβολική πίεση και καταπόνηση στο δίκτυο(λύση ο μειωτήρας ή αγορά προγραμματιστή με αντοχή σε μεγάλες πιέσεις)
B)     υπερβολικό κρύο με αποτέλεσμα να παγώνει το νερό στο εσωτερικό και να τον σπάει(λύση προστατευμένες θέσεις ή ξεβίδωμα από τη βρύση ή αποστράγγιση νερού στο εσωτερικό)
ΜΕΙΩΤΗΡΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ
C)    Εξωτερική υγρασία(λύση προστατευμένες θέσεις από βροχές ή αγορά αδιάβροχου
προγραμματιστή)
D)    μπαταρίες(φροντίζουμε πριν φύγουμε για μεγάλες διακοπές να έχει καινούριες μπαταρίες ή αγορά προγραμματιστή που να μην απορροφά γρήγορα τις μπαταρίες)
E)     ηλεκτρονική βλάβη( λύση να τον έχουμε υπό δοκιμή αρκετές εβδομάδες πριν φύγουμε για να σιγουρευτούμε ότι δεν εμφανίζει απροσδόκητα κωλύματα ή να έχει υπό επιτήρηση την βεράντα μας κάποιο γνωστό μας πρόσωπο.

     Εκτός από όλα αυτά σημαντικό λόγο στην επιλογή του προγραμματιστή παίζει και η πρακτικότητα του! Δεν αγοράζουμε προγραμματιστή χωρίς να ξέρουμε αν θα μας εξυπηρετεί το πρόγραμμα του. Υπάρχουν προγραμματιστές με προκαθορισμένα προγράμματα που δεν μας καλύπτουν τις ανάγκες ποτίσματος όλο το χρόνο. Αν για παράδειγμα το καλοκαίρι οι γλάστρες μου θέλουν πότισμα 2 λεπτά ανά μέρα  ή την άνοιξη 2 λεπτά ανά 3 μέρες  και ο προγραμματιστής δεν έχει αυτή την δυνατότητα δεν μας είναι πρακτικός.
     
     Τον προγραμματιστή μπορούμε να τον βιδώσουμε πάνω στη βρύση. Σε περίπτωση που η βρύση μας δεν εξέχει  ικανοποιητικά από τον τοίχο και ο προγραμματιστής δεν έχει χώρο να βιδωθεί, τότε ξεβιδώνουμε τη βρύση μας και βάζουμε ενδιάμεσα προέκταση βρύσης.
     Συνήθως τη βρύση της βεράντας την θέλουμε και για άλλους σκοπούς. Γι΄αυτό αντικαθιστούμε  την μονή βρύση με μια διπλή ή βιδώνουμε πάνω στην μονή μεταλλικό(όχι πλαστικό) εξάρτημα με 2 βάνες.

ΔΙΠΛΗ ΒΡΥΣΗ





       Μετά την επιλογή του προγραμματιστή σειρά έχει το λάστιχο(σωλήνας). Το λάστιχο που χρησιμοποιούμε είναι αρδεύσεως Φ16(δηλαδή 16mm εξωτερική διάμετρο), αντοχής 6atm από πολυαιθυλένιο.Τα χρώματα που μπορούμε να επιλέξουμε είναι το μαύρο , το λευκό και το καφέ. Μελετούμε τη διαδρομή από όπου θα περάσει το λάστιχο. Αν το αυτόματο είναι προσωρινό το περνάμε  μπροστά στις γλάστρες για να το μαζέψουμε εύκολα όταν γυρίσουμε από διακοπές. Αν το θέλουμε μόνιμο το περνάμε πίσω από τις γλάστρες για να μην φαίνεται εύκολα. Μπορούμε αν θέλουμε να το καρφώσουμε με ρόκες καλωδίων Φ16. Προτιμούμε οι πρόκες που χρησιμοποιούμε στις ρόκες  να είναι κοντές και να τους καρφώνουμε με ιδιαίτερη προσοχή στους αρμούς από τα πλακάκια ή πάνω  στο πρεβάζι στο μπετό

ΡΟΚΕΣ


   Μπορούμε επίσης να το στηρίξουμε  διακριτικά πάνω στα κάγκελο του μπαλκονιού χρησιμοποιώντας δεματικά  καλωδίων

ΔΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ

    Στο εμποριο κυκλοφορουν και ειδικες αυτοκολλητες βασεις για δεματικα για τοιχους μεσα απο τα οποια περνουν τα δεματικα και δενουν τους σωληνες



                                                                             ΑΥΤΟΚΟΛΗΤΗ - ΒΙΔΩΤΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΔΕΜΑΤΙΚΑ


                                      
Μην προσπαθήσετε να το κολλήσετε αμεσα το σωληνα στον τοιχο με κόλλα ή θερμαινόμενη σιλικόνη διότι το πολυαιθυλένιο δεν το πιάνουν οι κόλλες και ξεκολλάει.

      Μετά σειρά έχει η συνδεσμολογία του σωλήνα. Προσέξτε τα παρακάτω εξαρτήματα:
ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ

  1. Φις Φ16
  2. Γωνία φις Φ16 με αρσενικό ½ της ίντσας ( ή 3/4 της ίντσας)
  3. Ταφ φ16
  4. Γωνία φ16
  5. Διόφθαλμο Φ16
  6. Σύνδεσμος Φ6
  7. Γωνία Φ6
  8. Τάπα
  9. Ταφ Φ6
  10. Λήψη
  11. Σταλάκτης ρυθμιζόμενος 0-60λίτρα ανά ώρα
  12. Στήριγμα σταλακτη
  13. Σγρόμπια
  14. μαστός ½ της ίντσας (ή 3/4 της ίντσας ή 1 ίντσα)
  15. Ταφ αρσενικο   ½ της ίντσας (ή 3/4 της ίντσας ή 1 ίντσα)
  16. Γωνία αρσενική  ½ της ίντσας (ή 3/4 της ίντσας ή 1 ίντσα)
  17. Μαστός συστολικός ½ - ¾ της ίντσας( ή ¾-1 ίντσα)
  18. Μούφα ½ της ίντσας (ή 3/4 της ίντσας ή 1 ίντσα)
  19. Ταφ θηλυκό ½ της ίντσας (ή 3/4 της ίντσας ή 1 ίντσα)
  20. Γωνία θηλυκή ½ της ίντσας (ή 3/4 της ίντσας ή 1 ίντσα)
  21. Ρακόρ θηλικό-αρσενικό ¾ της ίντσας
  22. Σύνδεσμος lock Φ16
  23. Ταφ lock Φ16
  24. Γωνία lock Φ16


   Τα υλικά συνδεσμολογίας Φις Φ16 χρησιμεύουν στην σύνδεση 2 λάστιχων Φ16. Το υλικό των φις πρέπει να είναι από ακετάλης και όχι από πολυαιθυλένιο διότι δεν θα είναι ασφαλή στις μεγάλες πιέσεις και μπορεί να αποσυνδεθεί. Η ακετάλη είναι πιο σκληρό πλαστικό υλικό και οι ακίδες του μαγκώνουν ικανοποιητικά το λάστιχο του πολυαιθυλενείου και να το κρατούν γερά. Για να σιγουρευτούμε ότι το υλικό είναι ακετάλης και όχι πολυαιθυλένειο μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε νερό. Το πολυαιθυλένιο επιπλέει ενώ η ακετάλη ως βαρύτερο υλικό βουλιάζει!!!
   Τα υλικά συνδεσμολογίας Lock είναι από πολυαιθυλένιο και κρατούν και κλειδώνουν γερά το λάστιχο λόγω του εξωτερικού σφιγκτήρα που είναι βιδωμένο σε αυτά. Αν αφαιρέσουμε τους σφιγκτήρες και τα υπόλοιπα επιπλέον πλαστικά από τα Lock, αυτά μετατρέπονται σε μαστούς ¾ , αρσενικα ταφ ¾   και αρσενικές γωνίες ¾  αντίστοιχα. Εκτός από σύνδεση σωλήνων  χρησιμεύουν και στη σύνδεση σπειρωματος με σωλήνα.
Με την βοήθεια των Lock ενώνουμε τον προγραμματιστή με το λάστιχο.
Πχ αν  η έξοδο του προγραμματιστή μας είναι σπείρωμα αρσενικό ¾ της ίντσας, τότε βιδώνουμε σε αυτό μια μούφα ¾ , μετά  μέσα στη μούφα βιδώνουμε το σπείρωμα του Lock και τέλος στο Lock προσαρμόζουμε το λάστιχο.
      
       Μην ξεχνάμε τα σπειρώματα να τα περιτυλίγουμε με τεφλόν για να έχουμε στεγανώτητα. Ο σφιγκτήρας του Lock δε χρειάζεται τεφλόν.

ΤΕΦΛΟΝ


      Ακολουθώντας μετά την διαδρομή του λάστιχου αν θέλουμε σε κάποια σημεία να κάνουμε κάθετες γωνίες μπορούμε να το κόψουμε στα σημεία αυτά και να το ξανασυνδέσουμε με γωνίες φις Φ16 ακετάλης. Κατά τη σύνδεση πιέζουμε το λάστιχο με δύναμη κουνώντας το πάνω-κάτω(χωρίς να το περιστρέφουμε) και μόλις φτάσουμε σε ικανοποιητικό βάθος το περιστρέφουμε δεξιά-αριστερά για να αγκυλωθεί καλά.
     Κοντά στις γλάστρες τρυπάμε το λάστιχο με σγρόμπια ή άλλο μυτερό αντικείμενο(πχ πρόκα) και τοποθετούμε μια λήψη ή σύνδεσμο Φ6. Σε αυτό τοποθετούμε ένα σωλήνα Φ6(ονομάζεται και μακαρόνι Φ6) και το κόβουμε στο επιθυμητό μάκρος για να φτάνει μέχρι τη γλάστρα. Στην άκρη του τοποθετούμε ένα σταλάκτη και το στηρίζουμε στο χώμα με το χαρακτηριστικό πλαστικό στήριγμα σταλάκτη της φωτογραφίας. Στο τέλος του λάστιχου τοποθετούμε ένα διόφθαλμο που κρατά διπλωμένο το λάστιχο για να μην έχουμε διαρροή
   Τέλος κάνουμε δοκιμή και ρυθμίζουμε τους σταλαχτες να παρέχουν ιδανική ποσότητα νερού ανάλογα τις ανάγκες του κάθε φυτού. Σε περίπτωση μεγάλης πίεσης κλείνουμε ελαφρά τη βρύση για να μην έχουμε διαρροές από τις λήψεις.

Για περισσότερες λεπτομέριες
Τσιμπλής θεόδωρος Τ. Γεωπόνος
6972691861